Reklam Analizi

Reklam Analizi

Reklam Analizi Nedir?

Reklam analizi, firma, marka veya ürününüzün tanıtımını yaptığınız reklamlarda bulunan detayların incelenmesi, reklam ve sonuçlarının belirli ölçütler kapsamında ölçümlenip analiz edilmesi işlemidir. Reklam çalışması öncesi tasarı aşamasında bir takım ön çalışmalar yapılır.

Günümüzde özellikle dijital pazarlama çalışmaları reklam analizi ve ölçümünde büyük kolaylıklar getirmiştir. Özellikle reklamlarda anlık yapılabilen optimizasyonlar, bunun en kısa zamanda ölçümlenip kampanyanın o şekilde devam ettirilebilmesi kampanyanın verimini daha da artırmaktadır.

Reklam analizleri; erişim, görüntüleme, etkileşim oranı, tıklanma, trafik, ortalama oturum süresi ve bounce rate gibi veriler dikkate alınarak yapılır. Reklam analizleri, firmaların reklam hedeflerine daha kolay oluşabilmesine katkı sunar.

Reklam Analizinin Avantajları Nelerdir?

  • - Firmalar, reklam analiziyle verdikleri reklamların takibini yapıp, geri dönüşümünü ölçümleyebilir
  • - Reklamlar problemli ise bu problemler anlık olarak görülüp anlık aksiyon alınabilir
  • - Reklam analizleri, bir sonraki reklam kampanyaları için çok önemli parametreler sunar. Böylece hem daha etkili reklam hem de geri dönüşü fazla kampanyalar oluşturmak mümkün olur
  • - Reklam analizleri ile kampanya bütçesi tespiti ve bu bütçenin daha doğru bir şekilde kullanılması mümkündür
  • - Reklam analizleri, sonraki kampanyaların başarılı olması için önemli veriler sağlar.

Reklam Analizi Nasıl Yapılır?

Reklam analizi yapılırken elde bir reklam analiz örneği bulunması önemlidir. Böylece kampanya oluşturulurken ne tür çalışmalar yapılması kafada şekillenebilir. Reklam analizi çalışmalarında;

  • - Erişim ve Görüntülenme oranı
  • - Ziyaretçi sayısı
  • - Hemen çıkma oranı (bounce rate)
  • - Ortalama oturum süresi
  • - Etkileşim oranı
  • - Beğeni sayısı
  • - Tıklama oranı
  • - Dönüşüm oranı gibi veriler analiz edilir.

Reklam Analizi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Reklam analizi yapılırken yukarıda sıraladığımız unsurlara dikkat edilmesi önemlidir. Bu unsurlar ölçülerek reklamın ve kampanyanın verimliliği de ölçülebilir. İsterseniz gelin daha detaylı bir şekilde bu unsurları gözden geçirelim.

Erişim ve Gösterim Sayısını Ölçümleyin

E-ticarette reklam analizi yapılırken en önemli unsurlardan biri erişim ve gösterim sayılarıdır. Erişim sayısı, reklam verdiğiniz hedef kitleden kaç kişiye ulaştığınızı gösterir. Gösterim sayısı ise; hedef kitlenizdeki kişilere reklamınızın kaç defa gösterildiğini açıklayan sayıdır. Örnek olarak eriştiğiniz 100 kişiye reklamınız 4 defa gösterildiyse gösterim sayısı 400’dür.

Ziyaretçi Sayısını Analiz Edin

Dijital reklam kampanyalarınızda en önemli verilerden biri sitenize çektiğiniz ziyaretçi sayısıdır. Çünkü ziyaretçi sayısı, hangi kanallardan trafik çektiğinizi ve tıklama başına maliyet oranlarını anlamaya yardımcı olur. Bu nedenle Google Analytics ve Google Adwords hesapları üzerinden ziyaretçi sayılarının analiz edilmesi önemlidir.

Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) Analizi Yapın

Hemen çıkma oranı (bounce rate), sitenizin ana sayfasına girip, sitenizde fazla vakit geçirmeden hemen çıkan kişileri gösteren istatiksel veridir. Bounce rate, reklamların gidişatı ile ilgili önemli ipuçları verir. Hemen çıkma oranı;

  • - Reklamda yanlış kitlenin hedeflendiğini hemen gösterir. Reklamdan hemen çıkma oranı yüksek ise hedef kitlenin yanlış belirlenmiştir. Özellikle landing page sayfalarında hemen çıkma oranı önemli bir parametredir.
  • - Hemen çıkma oranının düşük olması ise reklam kampanyasında doğru bir hedefleme yapıldığını gösterir. Bu da bütçenin daha doğru yönetilmesi anlamını taşır.

Ortalama Oturum Süresini Ölçümleyin

Ortalama oturum süresi, sitenize giren veya reklamınızı tıklayan kişilerin sitenizde ne kadar zaman geçirdiğini gösterir. Bu süre uzadıkça kampanyanın başarılı ve ilgi çekici olduğunu söylemek mümkündür. Bu süre kısa ise sayfa optimizasyonu, ürün bilgilerinin güncellenmesi gibi konularda kampanyanın yeniden revize edilmesi gerekir.

Etkileşim Oranını Ölçün

Reklam kampanyanızı Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya mecralarında yürütüyorsanız etkileşim oranı önemlidir. Etkileşim oranının tespitinde;

  • - Beğeni
  • - Yorum
  • - Kaydetme
  • - Paylaşım

gibi kullanıcı hareketleri belirleyicidir. Beğeni, yorum, kaydetme ve paylaşım gibi oranlar yüksekse kampanyanız başarılıdır. Aksi halde kampanyanızın revize edilmesine gerek vardır.

Dönüşüm Oranlarını Ölçün

Özellikle e-ticaret reklam analizinde dönüşüm oranı önemlidir. Dönüşüm oranı, siteden alışveriş yapan kişi sayısının toplam ziyaretçi sayısına oranıdır. Dönüşüm oranı yüksek ise kampanya başarılıdır. Düşük ise kampanyanın yeniden optimize edilmesi gerekir.

Hemen Teklif Al